Hrvatska zajednica tehnicke kulture - HZTK
informatička škola i ovlašteni testni centar za ECDL

 

  naslovnica > sriveni troškovi informacijske tehnologije
       

ECDL - pregled

 

Informatička
nepismenost
uzrokuje gubitak
136 radnih sati
godišnje!

Koliko gubi
Vaša tvrtka
zbog nedovoljno
informatički
obrazovanog
kadra?
ECDL dokazano
smanjuje troškove
i povećava
produktivnost.

 

Cijena informatičke nepismenosti ili skriveni troškovi informatičke tehnologije

Istraživanjem provedenim u Norveškoj utvrđeno je da informatička nepismenost uzrokuje znatne gubitke koji su nazvani „skriveni troškovi informatičke tehnologije“. Norvežani su mjerodavno utvrdili da prosječan korisnik koji rabi računalo u svakodnevnom radu tjedno izgubi 2 sata i 51 minutu u traženju pomoći pri rješavanju problema vezanih za rad s računalom. Većina ispitanika (73%) zatraži pomoć kolega na poslu, što znači da se neželjeni utrošak vremena dvosturko povećava. Gotovo 50% anketiranih rješavanje računalnih problema doživljava kao veliku frustraciju u svakodnevnom poslu, a 45% ispitanika smatra da nije u mogućnosti iskorisiti potencijal kojeg pružaju raspoloživi programi.

Ukratko, tvrtke godišnje izgube 136 radnih sati po svakom korisniku računala, što u norveškim prilikama, za poduzeće s 1000 korisnika računala znači gubitak od gotovo 4,5 milijuna Eura! Koliko gubi Vaša tvrtka?

Istraživanje je 2001. godine provela tvrtka Cap Gemini. Ispitano je 800 zaposlenika raznovrsnih poduzeća koja imaju više od 10 zaposlenih. Obuhvaćeni su ispitanici u dobi od 31-40 godina, 16% ispitanika bilo je menadžerskog ranga (srednji i viši menadžment), 25% ispitanika radi u tvrtkama s više od 1000 zaposlenika.

Dijagram: skriveni troškovi informaticke tehnologije
Izvor: "Estimation Of Hidden Computer Cost Within The Norwegian Population", rujan 2001., Cap Gemini.

Kako riješiti problem?

Anketirani djelatnici u svom radu najčešće
koriste slijedeće računalne programe:

ECDL svojim nastavnim programom obuhvaća sedam modula:

1 Osnove informacijske tehnologije

2 Korištenje računala i upravljanje datotekama

3 Obrada teksta

4 Tablične kalkulacije

5 Baze podataka

6 Prezentacije

7 Informacije i komunikacije

Anketirani najviše pomažu kolegama u rješavanju problema prilikom korištenja:

Talijansko sveučilište Bocconi potvrđuje norveške podatke
Europska računalna diploma (ECDL) značajno smanjuje troškove informatičkog poslovanja što je dokazano i istraživanjem "Cijena neznanja u Informatičkom društvu" provedenim 2003. godine u Italiji. Istraživači sveučilišta Bocconi u Milanu, otkrili su da talijanski radnik zbog kompjuterske nepismenosti prosječno godišnje izgubi 16 radnih dana na rješavanje problema tijekom rada na računalu. Istraživanjem je obuhvaćeno dvjesto ljudi, uključujući studente sveučilišta Bosconi i zaposlenike srednjih i velikih tvrtki. Sudionici istraživanja testirani su prije i nakon završene informatičke obuke kao pripreme za ECDL certifikaciju. Utvrđen je znatan pomak u produktivnosti prosječno od 20% do 40%, ovisno o predznanju ispitanika.

ECDL rješava problem skrivenih troškova IT
Europska računalna diploma (ECDL) praktično je provjeren način optimizacije povrata ulaganja u informacijsku tehnologiju. Ogromna sredstva troše se na kupovinu računala s namjerom da zaposlenici svoj posao mogu obavljati brzo i učinkovito. Informatičkom obrazovanju zaposlenika ne poklanja se dovoljna pozornost. Ukoliko tvrtka organizira računalne seminare, gotovo nikad ne traži verifikaciju stečenog znanja, pa je učinkovitost edukacije dvojbena.

ECDL je izvrstan alat za rezanje skrivenih troškova informatičke tehnologije jer dokazano smanjuje troškove informatičkog poslovanja, povećava produktivnost i moral zaposlenika.

Provedena istraživanja pokazala su da 70-80% vremena utrošenog na rješavanje problema u radu na računalu može biti spašeno primjenom ECDLa, jer taj nastavni program obuhvaća računalne aplikacije najčešće korištene u svakodnevnom radu. Europska računalna diploma mjeri znanje ispitanika međunarodno priznatim i standardiziranim testovima, a što se može mjeriti s tim se može i upravljati!

 

 
           
   
 
Hrvatska zajednica tehničke kulture - 10000 Zagreb - Dalmatinska 12 - 01 48 48 633 - 01 48 48 758    

ECDL
podružnice:
 

Karlovac

Osijek

RIOC

Split

Varaždin